Låt SAAB bygga små miljöbilar

by Andreas

saab

En liten tanke bara, apropå det störtande SAAB: Företaget har inte gått bra på mycket, mycket länge. Man tillverkar stora, klumpiga och förhållandevis dyra bilar (som jag dessutom inte finner estetiskt särskilt tilltalande) utan direkt existensberättigande, och man konkurrerar direkt med det betydligt mer framgångsrika Volvo. Bränsleslukande turbomotorer är så långt från vad världen just nu efterfrågar som det bara är möjligt. Tänk om SAAB helt skulle byta marknadssegment och kundgrupp, och istället börja tillverka små miljöbilar/elbilar? En helomvändning vid katastrofens brant.

Tanken kan verka överdrivet optimistisk och naiv vid en första anblick, men ärligt talat tror jag att det vore SAAB:s enda rimliga livlina. Företagets egen påstått nya affärsplan som man är i färd med att lansera tror jag inte för ett ögonblick på. Men man har ju fabrik, personal och kompetens inom bilbyggandet. Och även fast jag aldrig ens funderat på att köra en SAAB (Nissan och Toyota hör till mina favoriter) kan jag faktiskt mycket väl tänka mig att skaffa en liten gullig miljöbil med SAAB-loggan på huven.

Bara en tanke. En förhoppning. Vad tror ni?

mercedes-smart