Ibland blir man bara arg

by Andreas

oljesand

Ibland blir man bara arg. Som när jag lyssnade på Sveriges Radio P1:s Klotet idag, och de tog upp två – som jag ser det – mycket oroväckande ämnen.

Oljesandsutvinning i Kanada
Norska Statoil håller visst på med utvinning av oljesand i Kanada, där världens största tillgångar av råvaran finns. Oljesand är tydligen det dyraste och mest energikrävande av alla fossila bränslen att utvinna och ger störst koldioxidutsläpp – mellan 5 och 15 gånger högre klimatutsläpp än vanlig olja! Och för att bryta sanden är de dessutom tvungna att skövla enorma arealer land, som förvandlas till stinkande, oljedrypande ödemark. Hur kan man inte bli förbannad när man hör nyheter som denna?!

Koldioxidlagring
Och så tog man också upp ett ämne som jag känt mig kritisk till ända sedan jag först fick höra talas om det, nämligen underjordisk lagring av koldioxid. I just det här fallet handlade det om Vattenfall som pumpar ner koldioxid i marken under havet, i ett försök att lagra det. Jag förstår att det måste kännas attraktivt att helt enkelt försöka gräva ner problemen man själva varit med om att ge upphov till, men hela idén oroar och äcklar mig; Självklart kommer skiten att läcka ut och komma ut i luften igen – det är väl med all rimlighet bara en tidsfråga?! Jag har dåliga aningar om det här…