Lyssna inte bara på olyckskorparna

by Andreas

Något som jag tycker är beklagligt är den myt som hålls vid liv av såväl media som av ovetande olyckskorpar om att världen skulle vara på väg att bli en allt våldsammare och otryggare plats. Denna verklighetsbeskrivning är något som man brukar höra och läsa lite här och var med jämna mellanrum, och brukar slängas ut i debatten lite spontant sådär över axeln som något slags universell sanning som inte behöver vare sig backas upp eller försvaras.

Opassande noterar, precis som jag, att en anledning till att media gärna agerar olyckskorpar naturligtvis är att domedagsprofetior säljer. Hur ofta ser man inte kvällspressens löpsedlar med stora svarta bokstäver basunera ut att nu har något gått käpprätt åt skogen. De grova våldsbrotten ökar! Terrorismen ökar! Oljepriserna går upp! Nu går konjunkturen ner! Våldtäkterna ökar! Etc. Nå, ingenting särskilt förvånande med detta alltså.

Det jag finner särdeles beklagligt med detta är dock att:

  1. Dylika nattsvarta budskap kan användas för att motivera och/eller elda upp massorna för att få igenom politiska m.fl. beslut som i efterhand kan visa sig vara både överilade och direkt olämpliga. Beslut som på ett otillbörligt sätt kan främja en särskild grupp på bekostnad av en eller alla andra. FRA-lagen, och försvaret av den, är omöjlig att inte nämna här.
  2. Budskapet är onyanserat!

flyingpigeon

Sanningen att säga så blir världen hela tiden en allt bättre plats att bo på. Antalet anmälda brott i Sverige ökar förvisso, men både folkhälsan och levnadsstandarden ökar generellt, och globalt kan konstateras att fattigdomen minskar, terroristaktiviteten minskar och att det blir allt färre krig. Det är mycket goda nyheter! Risken för terrordåd är förvisso inget man skall bortse från, men rör sig fortfarande bara om ett antal fall per år, i en värld med mer än sex miljarder människor.

Nu inser också jag att statistik kan användas för att bevisa i stort sett vad som helst bara man är selektiv nog, men vad jag vill ha sagt är bara att jag tycker det är viktigt att komma ihåg de positiva trenderna – som är betydande – och i den vetskapen finna kraft och mod att ta itu med de problem som finns.