Reaboksshopping

by Andreas

böcker

Första dagen av bokrean. Jag har förberett mig väl, som kan ses i mitt förra blogginlägg, och har i förväg tittat igenom de bokreakataloger som känns aktuella. Åhléns och Akademibokhandelns, samt nätbokhandeln Adlibris som jag ofta beställer ifrån. Markerat de titlar som såg mest intressanta ut, skrivit ner dem i en lista. Att gå igenom en massa sidor med information – boktitlar och beskrivningar – är inte något mitt utbrända huvud orkar med så mycket av, men det är hur som helst mindre påfrestande än att stå i en affär och leta bland böckerna där. Nu ligger listan i min jackficka, utskriven på skrivaren hemma. Det gäller att vara förberedd.

För att inte böckerna skall vara slutsålda, och i en förhoppning att hinna ner innan allt för mycket folk börjat trängas vid bokborden, har jag satt mig på bussen in till stan redan på första readagens morgon. Klappat katten. Gett henne mat. Hon brukar inte vara speciellt förtjust i när jag går hemifrån och lämnar henne kvar där inne, men hon börjar bli van vid att jag ger mig iväg ett tag på förmiddagen vissa dagar för att gå på gymmet, så med nosen i matfatet släppte hon snällt iväg mig.

Dagens första anhalt får bli Åhléns. Det går rätt så bra; Visst står det folk runt bokborden men inte fler än att jag på några minuter och ett par-tre rundor hittat de titlar jag haft siktet inställt på. Snabbt konstaterar jag att fyra av sex markerade titlar ej är så intressanta. Två böcker får det bli. En kort stunds köande så är de betalda. En dryg hundralapp – en acceptabel utgift, och till min stora glädje ännu ingen huvudvärk. Nu väntar vad jag redan i förväg vet kan bli den största utmaningen: besöket på den lokala (Akademi-)bokhandeln.

Med böcker tätt tätt överallt är bokaffärer även i vanliga fall en rejäl utmaning för mig, där tusentals bokryggar och –omslag pockar på min uppmärksamhet och drar blicken till sig, och medvetet eller omedvetet får mig att vilja blicka över dem och vaska fram guldkornen bland dem (åh de där historieböckerna ser intressanta ut, jag skulle vilja lära mig mer om det; åh konstböckerna, samhälls- och psykologiböckerna ser intressanta ut, har det kommit ut några nya månne, kanske i pocket…?). Med fler besökare än under de flesta andra tillfällen på året, och dessutom med ont om utrymme mellan de dignande reaborden, är en bokhandel under bokrean den kanske mest påfrestande miljö jag kan tänka mig.

Jag har bara siktet inställt på tre titlar inom konstområdet och lyckas relativt snabbt hitta fram till den aktuella hyllan. Folk trängs omkring, och ansträngningen i att titta runt på hyllan och bläddra i böckerna ökas på av besväret i att bli tvungen att gå slalom runt både folk och hela hyllan för att till slut kunna utvärdera alla böckerna. Jag känner hur ansträngningen får trycket, värken och tunnelseendet att börjar tränga fram i huvudet och jag inser snabbt att det här får bli ett väldigt kort besök, annars kommer jag garanterat att ha riktigt ont resten av dagen. Ingen av titlarna känns spontant riktigt  lockande, så jag lämnar bokaffären med en mental anteckning om att, kanske, ta en ny titt på de där böckerna en annan dag, om de fortfarande finns kvar.

Jag bestämmer mig för att snabbt försöka få stressen att sjunka och huvudet att lugna ner sig något. Ute är det för kallt och snöigt för att inbjuda till vila på någon bänk eller så, så jag går långsamt till en mataffär på vägen till busshållplatserna. Handlar lite mat i lugn och ro. Går långsamt. Försöker rensa tankarna och undviker att titta på de övriga handlande, för att i möjligaste mån begränsa mängden intryck till min redan överansträngda hjärna. Det går rätt så bra. När jag kommer till kassaköerna tilltar besvären igen, men går tillbaks igen när jag betalt och packat varorna. Snart sitter jag på bussen hem igen, och värken och obehagen har börjat mojna. Resten av dagen får jag ta det lugnt med huvudet (bortsett från skrivandet av det här blogginlägget).

Bokreans första dag är avklarad, allt som allt tog det ca en timme. Eventuella ytterligare bokinköp får nog ske på nätet.