Dags att sluta spontan-“Gilla” olika sidor

by Andreas

Ogillar

Mashable rapporterar att Facebook beslutat göra om Gilla-knappen (like) som man kan hitta på alla möjliga sidor på nätet, inklusive på den här bloggen. Man har nämligen beslutat att ge den samma funktion som den “Dela”/”Share”-knapp som också har funnits, och kommer nu alltså att resultera i att det postas ett flera rader långt inlägg i din newsfeed, med överskrift, inledning och en liten bild tillsammans med en länk till den sida du “gillar”. En veritabel annons med andra ord, som kommer att synas tydligt på din profil. “Gillar” du något kommer alla andra att få reda på det med all önskvärd tydlighet.

Det är med andra ord slut på de dagar som man kunde klicka “Gilla” på allt möjligt man hittat och gillat på nätet, som ett enkelt sätt att visa sin uppskattning (istället för att behöva skriva en kort och för andra ointressant kommentar på sidan). Nu blir det ett riktigt statement att klicka “Gilla” – något som man får skylta med och som basuneras ut till gamla klasskamrater, släktingar man inte vill träffa och till slemmige gamle morbror Bob.

Jag vet en sak: backar inte Facebook om detta kommer jag inte att “gilla” speciellt många sidor på nätet längre. Jag vill inte dela med mig av alla artiklar jag läser, webcomics jag skrattar åt eller så, oavsett hur bra jag tycker de är. Man vill inte dela med sig av allt till alla precis hela tiden, oavsett vad Facebook och dess sponsorer och samarbetspartners må tycka om det.

Man kanske borde ha två Facebook-profiler: En tråkigt officiell en för släktingar och framtida arbetsgivare, och en privat en för nätkompisar och allehanda skojigheter. Fan vilket bök. :/