Recension: Freakonomics – En vildsint ekonom förklarar det moderna livets gåtor

by Andreas

freakonomics Freakonomics: en vildsint ekonom förklarar det moderna livets gåtor, av Steven D. Levitt och Stephen J. Dubner.

OBS: Det här är en recension av den engelskspråkiga upplagan av boken.

I den här boken presenterar Levitt och Dubner sina förklaringar av en mängd fenomen i (det amerikanska) samhället. Fenomen som vid första åtanke kanske kan tycka ha föga att göra med ekonomi, men som vid en närmare undersökning kan ses i ett helt nytt ljus.

De teorier och förklaringar som ges är genomgående mycket intressanta och förvånande ofta just förvånande, för att inte säga provocerande. Mycket läsvärt! Särskilt provocerande känns dock deras resonemang när de helt osentimentalt blandar in frågor om ras, bakgrund och attityder. Dessa tankar kändes ofta något obehagliga, även fast jag inte kan bestrida att de eventuellt stämmer.

Något som däremot direkt irriterade mig helt igenom denna bok var dock författarnas förkärlek för att skryta och göra reklam för sig själva mellan varenda kapitel. Jag störde mig enormt mycket på det. Inte enbart för att det är irrelevant både ur fakta- och trovärdighetssynpunkt, utan också för att det hade passat bättre i all korthet på bokens baksida som sales point för de som ännu inte köpt boken.

Denna genomgående självdryga ton sänker den i övrigt skapliga boken, och gör att jag inte spontant kan rekommendera den.

[2/5]

Betyg: två av fem.

Boken kan inhandlas bland annat hos AdLibris.

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Freakonomics – en vildsint ekonom förklarar det moderna livets gåtor av Steven D. Levitt