Att vila sig tillbaka från utbrändhet

by Andreas

sleep-toes

Att jag är utbränd kan inte ha undgått någon som har läst några rader av den här bloggen. Jag återkommer till – och hintar om det – med en kanske snudd på tröttsam förutsägbarhet. Inte för att jag på något sätt skulle försöka lyfta upp självömkandet till en egen konstform, utan för att utbrändheten spelar en högst reell roll i mitt liv, samt för att jag hoppas att någon läsare kanske skall kunna finna informationen nyttig. Fler än en gång har jag förklarat sjukdomen för ”friska” bekanta, med resultatet att jag fått dem att uppmärksamma och reflektera över stressnivån i deras eget liv, något som jag tror är mycket värdefullt.

Nå, nog om det för stunden. Det jag nu tänkte raljera över är vikten av vila och – om möjligt – sömn, för att ge en slutkörd hjärna tid att ladda om batterierna. Även fast jag varit sjukskriven i två och ett halvt år nu, och har vilat en hel del, är det först nu de senaste dagarna jag själv förstått sömnens betydelse.

Jag har aldrig haft sömnproblem, och har jag känt mig trött har det alltid känts naturligt att försöka varva ner och ta det lugnt ett tag. Gott så. Det är dock som sagt bara först nu på sistone som jag förstått att det inte räcker med att bara sova när man känner sig fysiskt trött.

Jag håller som bäst på och återhämtar mig efter mitt livs kanske första riktiga influensa, och har sedan den slog till för snart två veckor sedan sovit mer och oftare än jag kan minnas att jag någonsin gjort. Och jisses vad mitt huvud känns bättre nu jämfört med innan! Idag besökte jag två stora affärer (Överskottsbolaget samt en second hand-affär), biblioteket samt en släkting, och läste dessutom en del i en bok under mina bussfärder. Vilken som helst av dessa aktiviteter hade ”normalt” sett med största sannorlikhet gett mig huvudvärk och kanske lite yrsel. Idag orkade jag dock med allt, med endast lite lättare huvudvärk som resultat när jag till sist var på väg hem!

Jag förstår nu att det troligtvis är det myckna sovandet som är nyckeln till denna förbättring. Oavsett om jag känner mig fysiskt trött eller bara lite ”sliten” i huvudet så försöker jag nu lägga mig och sova när jag kan. Jag tror detta är ett bra tips till alla och envar som pressat sig själv för långt: vare sig kroppen är trött eller ej, ta dig en tupplur för huvudets skull.