En våg av rosa

by Andreas

sakura

Det ryktas att körsbärsblommornas blommande nu börjat komma igång på allvar i Japan. Som ni kanske vet har körsbärsblommorna en särskild plats i japanernas hjärtan, och den årliga körsbärsblomssäsongen är en av årets höjdpunkter.

Det finns många olika sorters körsbärsblommor (över 200, enligt Wikipedia) som blommar vid lite olika tidpunkter, men i stort vandrar blomningen, likt ett bälte, från söder norrut upp över de japanska öarna under den tidiga våren. Jag minns från min tid i landet hur kul det var att följa hur långt blommorna hunnit på de dagliga nyhetssändningarna, ofta i anknytning till väderkartan.

sakura3

Faktum är att det formliga fyrverkeriet av fluffigt ljusrosa trädkronor spelat en så stor roll för det japanska folket att både det japanska skolåret och bokföringsåret börjar just när körsbärsblommorna brukar blomma som mest i Tokyo/Kyoto-området, nämligen i april.

Jag önskar att jag vore där nu – då skulle det säkert snart börja dra ihop sig till att gå på så kallad hanami: en picnic under de vackra träden. Jag kan garantera er att det är en underbar känsla att sitta där, med mat och dryck uppdukad och med tusentals rosa blomblad sakta virvlandes genom luften runt omkring en.

sakura4