Hjälp! Jag är med i en (fejkad) japansk tv-show

by Andreas

bild

Jag har lite svårt att veta hur jag skall ställa mig till TV4:s nya underhållningsprogram Hjälp! Jag är med i en japansk tv-show, där ett antal svenska kändisar (av vilka jag inte känner igen alla) deltar i en skruvad tävlingsshow i Japan. Programmet baseras på programformatet “Big in Japan” vilket i sin tur baseras på det amerikanska programmet I Survived A Japanese Game Show. Programmet också i en grekisk, en norsk och en dansk version.

Å ena sidan är det kul att få öva sin japanska hörförståelse lite grand, inte minst då de svenska översättningarna inte alltid stämmer, och så är det ju kul att påminnas om livet i Japan. Dessutom var det ju allt för länge sedan man kunde se liknande underhållande lekprogram på svensk tv – jag har för mig att det fanns flera på 80- och 90-talet, och jag gillade dem verkligen.

Å andra sidan är det svårt att inte störa sig på faktumet att programmet deltagarna sägs delta i – “Dokonjo” (Do??) – de facto är ett rent påhitt. Programformatet troget är programmet förvisso baserat på ett antal kända japanska lekprogram och spelas in i Japan med japanska programledare och japansk publik, men programmet i sig visas inte i Japan. Det är lite trist om tittarna tror att så är fallet, även om det inte förtar själva programmets underhållningsvärde. Vill man vara riktigt strikt kan man också säga att programmet kan spä på ett slags nidbild av Japan och japansk kultur.

yoshi_amao För den som undrar över den energiske japanska programledaren Yoshi så är hans fullständiga namn Yoshi Amao, och han ser i min mening mycket bättre ut utan make-up och glitterkostym. 🙂 Han är en skådespelare vars karriär tycks peka spikrakt uppåt, och han är dessutom en hejare på kampkonst med bland annat svart bälte i karate. Jag hoppas att vi får se mer av honom i framtiden.

Så, summa sumarum är jag tveksamt positiv till programmet Hjälp! Jag är med i en japansk tv-show. Man är ju trots allt tämligen svältfödd på Japan och japansk kultur på svensk tv.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,