Kroki

by Andreas

kroki

Idag var jag på kroki för första gången den här hösten. Kroki är, för er som inte är bekanta med begreppet, konstvärldens motsvarighet till Blitzkrieg. Man tecknar av en nakenmodell med blyerts eller ritkol, dock med den lilla komplikationen att modellen bara står stilla i en pose i några få minuter innan han/hon byter till en annan. (2-5 minuter gäller här.) Det gäller alltså att teckna så snabbt man bara kan om man skall ha en chans att hinna få ner motivet på papperet.

Perfektion är inte målet med övningen (för oss vanliga dödliga i alla fall) utan att utveckla sin förmåga. Att bli en mer effektiv tecknare med andra ord – att få en bättre känsla för människokroppen och dess proportioner.

På de kanske 10 minuter det tog att skriva den här texten hade man hunnit med minst ett par-tre poser…