Svensk universitetslitteratur

by Andreas

Konsten att översätta

Något jag funderade på redan under mina universitetsstudier i Lund och som jag kom att tänka på igen när jag nyligen införskaffade en ny bok till firman, är hur otroligt tråkig svensk universitetslitteratur är överlag. Tätt packad text sida upp och sida ner, med bokomslag som i bästa fall ser ut som en på mjukt papper utskriven sida ur en PowerPoint-presentation. Man behöver inte lida av grava koncentrationsstörningar för att gäspa stort vid blotta åsynen av detta.

Detta kan kontrasteras med den amerikanska litteratur som jag till stor del använde under mina ekonomistudier; Böckerna var förvisso kostsamma, men de var också stora, hade hårda pärmar och vackra omslag, och inuti böckerna användes rikligt med stora fotografier och illustrationer. Inte nog med att bilderna lättar upp texten och gör sidorna lättare att orka igenom (något som jag med nuvarande av utbrändhet orsakade huvudvärksproblematik kommit att förstå nog kan hjälpa en massa människor som av en eller annan anledning faktiskt har problem med koncentrationen), de kan också genom att anknyta till och utveckla det som står i texten ge en välbehövlig återkoppling till verkligheten – en länk mellan teori och verklighet. Som till exempel i marknadsföringslitteraturen som innehöll rikligt med bildexempel på företag, logotyper och affärsmodeller ur (den amerikanska) vardagen, och därmed hjälpte till att ge liv och relevans till den torra teorins förenklade matematiska formler och beskrivningar. Texten i sig var också mer utförlig och beskrivande.

Svensk universitetslitteratur, dominerad av Studentlitteratur AB, är i jämförelse med det en ren katastrof av formgivningsmässig misär. Plottrig hoppackad text, sida upp och sida ner. Böcker skrivna så kort och kompakt som möjligt, på billigt papper i billiga pärmar som blir kantstötta och slitna efter bara någon dag. Tror de verkligen att billigt också är bättre, eller är de bara lata och snåla? Jag vet inte. Jag gitter inte fråga. Vad jag vet är att de amerikanska böckerna, även fast du kunde kosta någon hundralapp mer, också var miltals bättre till både innehåll och formgivning, och att de nu står uppställda med stolthet i min bokhylla som minnen från mina studieårs ljusare dagar.