Recension: Komma rätt, komma fel och komma till punkt

by Andreas

komma_rätt_komma_fel_och_komma_till_punkt Komma rätt, komma fel och komma till punkt, av Lynne Truss och Eva Halldinger.

Har du någonsin blivit kallad språkpolis? Stör du dig så till den grad på särskrivningar att du någon gång seriöst övervägt att ta lagen i egna händer och korrigera en felstavad skylt eller företagsnamn medelst spritpenna? Eller vill du helt enkelt lära dig att bättre hantera de svenska bindetecknen med allt vad det innebär i form av komman, tankstreck, kolon, semikolon, apostrofer etc (de har nämligen fler nyanser och användningsområden än du nog kan ana)? Då är den här boken en riktig guldgruva för dig! Personligen hjälpte den mig att fylla ett både stort och ytterst genant hål i min allmänkunskap som jag burit med mig allt för länge: nämligen betydelsen och användandet av semikolonet.

Texten är dessutom ymnigt kryddad med exempel på den torraste och mest krampaktigt frampressade humor jag sett på år och dar (och jag gillar torr humor!), vilket gör boken – om än inte till en skrattfest – så ändock till ett långt mer lättläst och underhållande verk än någonsin någon mer ordinär lärobok.

Skaffa den här boken, läs den, och hjälp oss språkpoliser att sprida kunskap, tydlighet och skönhet i vårt särskrivna och felstavade samhälle. Folk må inte tacka dig från djupet av sitt hjärta, men du vet att du gör det för en god sak.

[4/5]

Betyg: fyra av fem.

Boken kan inhandlas bland annat hos AdLibris.