Boktips – eller “olästa och outlästa böcker i min bokhylla”

by Andreas

oppen_bok

Här är ett urval av alla de böcker jag har som ligger och väntar på att läsas/läsas ut. Övervägande faktaböcker av olika slag. Å ena sidan är väl ett sånt här inlägg mest en slags navelskådande, men vem vet, kanske någon kan få ett tips om en bok som ser intressant ut. 🙂

Hur bör du leva? Moralfilosofi från då till nu, av Folke Tersman
[Religion & filosofi] Vad är meningen med livet? Hur bör man leva? Det här är en modern bok i moralfilosofi, eller praktisk filosofi.

Slow: lev livet långsamt, av Carl Honoré
[Psykologi & Pedagogik] En bok om konceptet slow – att nå fram till en balans mellan snabbt och långsamt, att hitta fram till det tempo som är möjligt och känns rätt för just dig. Ta en promenad i stället för att köra bil, läs en bok i stället för att knäppa på teven, ät hemlagad mat i stället för snabbmat, stäng av mobiltelefonen när du kommer hem …

Är du gift med en psykopat, av Eva Rusz
[Psykologi & Pedagogik] Den här boken sätter fingret på beteenden man i åratal har hört talas om som ”psykopatiska”. Den definierar psykopatbegreppet och förklarar hur komplicerat det är att leva med en partner med dessa drag.

Att växa genom möten, av Kay Pollak
[Psykologi & Pedagogik] Kay Pollak ger här en lång rad olika redskap för hur man kan förbättra sina relationer och leva ett rikare liv – just genom möten med andra människor. Är den här boken ens hälften så bra som hans bok Att välja glädje så är den ett mästerverk.

En dold gud, av Stefan Einhorn
[Religion & filosofi] Einhorn berättar om hur tanken på en dold och obeskrivlig Gud framträder i olika religioner och vilka egenskaper som tillskrivs denna Gud i vårt medvetandes inre. Han beskriver mötet mellan denna gudsbild och den moderna fysiken, biologin och psykologin. Finns det kanske en dold Gud som är förenlig med alla dessa olika tankesystem?

Casino Royale, av Ian Fleming
[Skönlitteratur] Den första berättelsen i Ian Flemings klassiska serie om agent 007 – med rätt att döda. I vanliga fall är inte thrillers min kopp te, men den här måste ju ändå definieras som en klassiker.

Stressad hjärna, stressad kropp, av Lundberg & Wentz
[Familj & Hälsa] Kan man tappa minnet av stress? Är psykisk stress lika hälsofarlig som rökning? Kan man få diabetes av för lite sömn? Stressforskaren Ulf Lundberg och journalisten Görel Wentz visar att psykiska faktorer har större betydelse för vår fysiska hälsa än vad vi tidigare trott.

Pillret, av Ingrid Carlberg
[Samhälle & Politik] Pillret är en fascinerande berättelse som blottlägger de tuffa ideologiska motsättningarna inom psykiatrin – biologi mot Freud, medicin mot samtal, ”piller mot prat” – och de smarta knepen i marknadsspelet om läkemedelsmiljonerna.

Lolita, av Vladimir Nabokov
[Skönlitteratur] Nabokovs beryktade romanstudie i erotisk besatthet från 1955. En tankeväckande klassiker.

Nystart i livet, av Madeleine Åsbrink
[Familj & Hälsa] I den här boken får läsaren lära sig mer om stress och de egentliga orsakerna bakom utbrändhet. Här finns många praktiska lära känna sig själv-övningar, bryta mönstret-tips och tänka rätt-förslag.

Den hemlige kocken, av Mats-Eric Nilsson
[Samhälle & Politik] Såväl till vardags som till fest sätter vi aningslöst i oss mängder av tillsatser och substitut, lurade av reklamens budskap om hemlagat och hälsosamt. Hur går fusket med maten till och var kan man hitta de oförvanskade alternativen?

Kina för nyfikna, av Pekka Mykkänen
[Historia & Arkeologi] En kort introduktion till dagens Kina

Porr, horor och feminister, av Petra Östergren
[Samhälle & Politik] Är alla som säljer sex offer? Är all porr kvinnoförnedrande? Och varför blir den feminist som ställer dessa frågor anklagad för att vara anti-feminist? En kritisk genomgång av det svenska porr- och prostitutionsmotståndet.

Kreativitet, av Osho
[Religion & filosofi] Kreativitet är en handbok för dem som förstår behovet av att införa mer kreativitet, lekfullhet och flexibilitet i livet. Det är en manual för hur man lär sig tänka utanför ramarna och för hur man lär sig leva inom dem likaså.

Urminnes tecken, av Kerstin Ekman
[Skönlitteratur] Det finns folk och djur. Och så finns de andra. Förr var det fart på dem,ända nere i byarna. Men nu har de dragit sig undan. En del av dem bor i fjällskogen på Gielas sluttningar. I Kerstin Ekmans drömska bok får vi komma dessa varelser inpå livet.

Konsten att hantera stress och möta förändringar, av Bosse Angelöw
[Familj & Hälsa] Författaren har arbetat med tusentals personer som upplevt negativa konsekvenser av olika förändringar som inträffat i deras liv. Utifrån dessa erfarenheter presenteras i boken ett effektivt program som kan användas för att förebygga och motverka negativ stress.

Gerillaföretagaren, av Stefan Ekberg
[Ekonomi & Juridik] Fler än 1000 sätt att marknadsföra ditt företag med kreativitet och energi snarare än pengar.

Bokföring & förenklat årsbokslut, av Broberg & Stuart Bouvin
[Ekonomi & Juridik] En praktisk handbok om hur du upprättar ett förenklat årsbokslut och hur du löpande bokför alla affärshändelser.

Starta & driva företag, av Lundén & Svensson
[Ekonomi & Juridik] En bok för dig som driver eller tänker starta ett eget företag, oavsett företagsform.

Konsten att övertyga andra och få som du vill, av Juliet Erickson
[Psykologi & Pedagogik] En handbok i konsten att kommunicera. Författaren presenterar tekniker och metoder för hur man säljer in en idé.

Konsten att vara snäll, av Stefan Einhorn
[Psykologi & Pedagogik] I Konsten att vara snäll skriver Stefan Einhorn bland annat om vad äkta snällhet innebär och om de motkrafter som kan hindra oss från att vara snälla. Han redogör också för vetenskapliga studier som visar att snällhet lönar sig och ger handfasta råd om hur man kan tillämpa detta i vardagslivet.

Anarki, stat och utopi, av Robert Nozick
[Samhälle & Politik] Ett av 1900-talets centrala verk inom den politiska filosofin. Anarki, stat och utopi är inte bara obligatorisk vid de flesta ledande västerländska universitet, det är också en bok som har påverkat vår tids filosofiska, statsvetenskapliga och politiska debatt.

Religionernas historia, av Sören Wibeck
[Religion & filosofi] Religionernas historia skildrar en rad viktiga religioners uppkomst och utveckling ända fram till vår tid. Inte bara de kända religionerna såsom judendom, kristendom och islam, utan även till exempel zoroastrism, sikhism och konfucianism.

Konsten att hålla ihop, av von Sivers & Lindgren
[Familj & Hälsa] Konsten att hålla ihop en relation, en handbok i kärlek, med handfasta råd och redskap som hjälper dig och din partner att ta er igenom svårigheter och problem

Tro och vetande 2.0, av Christer Sturmark
[Religion & filosofi] En bok om den form av livsåskådning som brukar kallas Humanismen. Boken orienterar den nyfikna läsaren om vad en modern, humanistisk och rationell livsåskådning egentligen innebär och vad den står för.

Illusionen om gud, av Richard Dawkins
[Religion & filosofi] Biologen Richard Dawkins är förmodligen världens mest kände ateist. I Illusionen om Gud tar han sig an Gud i alla hans existenser.