Recension: Buddha

by Andreas

Buddha

Karen Armstrong erkänner att hon haft väldigt lite tillförlitlig information att tillgå om buddhan, då de buddhistiska texterna innehåller ytterst sparsamt med information om buddhan som person och därtill är kryddade med underverk och liknelser, men har trots denna begränsning lyckats med konststycket att skriva en förvånansvärt läsvärd och biografi över hur hans liv och gärning kan tros ha tett sig.

Texten i Buddha flödar med en lätthet och livfullhet jag aldrig tror jag skådat tidigare, och stundtals är det en närmast magisk läsupplevelse man bjuds på, trots rikligt med svåruttalade indiska ord, namn och platser (en liten ordlista finns gömd sist i boken). Det är tydligt att Armstrong besitter både stora religionskunskaper och har gjort rejäla efterforskningar i buddhismens texter och i Indiens historia för att kunna måla upp bilden av buddhan, hans värld och hans lära.

Det måste dock påpekas att hur flödande och livfull Armstrongs text än är större delen av boken så tappar upplevelsen i kraft efterhand, och bokens sista kapitel känns som om det skrevs efter att hon helt fått slut på både kraft och inspiration… Detta till trots är Buddha fortfarande en bok jag kan rekommendera till alla som känner att de skulle vilja lära känna Buddhismens skapare lite bättre. Kanhända kan den också ge mersmak att vilja lära sig lite mer om en av världens absolut största religioner, om meditation, yoga och vägen till nirvana.

[3/5]

Betyg: tre av fem.

Boken kan inhandlas bland annat hos AdLibris.