Recension: Vad optimister vet – och du kan lära dig

by Andreas

Vad optimister vet - och du kan lära dig

I Vad optimister vet – och du kan lära dig : hitta vardagsglädjen med positiv psykologi ger Nicolas Jacquemot oss en guidad tur genom området positiv psykologi, eller “det vetenskapliga studiet av optimalt mänskligt fungerande” som det också brukar definieras. På knappa 160 sidor går Jacquemot sakligt och översiktligt igenom allt från vad optimism är och hur tankar och känslor hänger ihop, till betydelsen av flow i vardagen och personlig coachning. Sammantaget ger han en sammanhållen och väl upplagd lektion i hur man kan bete sig för få ett liv där man känner mer optimism och glädje, och helt enkelt mår bättre. Sakligt, lättläst och välskrivet.

Den lilla bokens breda helhetssyn är både dess styrka och dess största svaghet. Å ena sidan är den en lätthanterlig liten guide över tankar och koncept som behandlas inom ett brett fält av “självhjälpsböcker” och kan därför säkert hjälpa många – å andra sidan går han inte in på djupet på något område, utan hinner bara lätt snudda vid dem innan det där dags för nästa kapitel. Den gör mycket okej, men inget riktigt bra.

Som översikt och introduktion är nog den här boken bra, och förhoppningsvis kan den locka människor till fortsatt läsning och djupare insikter. För egen del bjöd den dock inte på mycket nytt.

[3½/5] Betyg: 3,5 av fem.

Boken kan inhandlas bland annat hos AdLibris.