2-0 till pappersböckerna (men det börjar arta sig)

by Andreas

kindle_2

SvD rapporterar att digitala läsplattor och andra digitala läsverktyg växer i såväl funktionalitet som populäritet. Med den välkända nätbokhandeln Amazons Kindle 2 (avbildad här på bilderna) får jag erkänna att de digitala läsmöjligheterna ser ljusare ut än någonsin tidigare. Inte nog med att Kindle 2, som tydligt kan ses, är rasande snygg och lätt att bära med sig – dess batteritid sägs också vara något i hästväg, eftersom den inte behöver någon bakgrundsbelysning och bara drar ström när man interagerar med den (byter sida, trycker på någon knapp etc).

Trots detta måste jag dock säga att de verkligt användbara e-boksläsarna uppenbarligen måste vänta tills tekniken mognat ytterligare och priset sjunkit. Kindle 2:s skärm är ännu lite för liten och har för låg upplösning för min smak, och klarar ännu bara av att visa gråskalor. Och tangentbordet, vad skall man ha det till – det handlar ju om ett läs– och inte ett skrivverktyg? Priset – 5 995 kronor för 8 Gb med Telia Refill, enligt SvD – är dessutom inte direkt lågt.

Följaktligen tror jag inte boktryckeribranschen behöver känna sig oroliga ännu så länge. Förmodligen kommer en hel del prylgalningar att vilja skaffa en, på samma sätt som Palm m.fl. handdatorer nådde vissa begränsade framgångar för ett antal år sedan, men så mycket mer än så blir det nog inte. Men utvecklingen fortsätter. Inom något år kommer vi förmodligen att kunna skaffa läsare med såväl större skärm som full färgåtergivning, och då tror jag marknaden kommer att fullkomligen explodera.

Apples i vanliga fall framsynte vd Steve Jobs tror jag definitivt är ute och cyklar när han förra året meddelade att:

Det spelar ingen roll hur bra eller dålig Kindle är […] hela idén är felaktig från grunden eftersom folk inte läser längre.

Folk läser, och populära e-boksläsare kommer när tekniken väl mognat. Jag kommer i alla fall vilja skaffa en. Borde vara perfekt att ha med på resor, till caféer etc.

kindle_2_table

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,