Bokhandel 2.0

by Andreas

The-Espresso-Book-Machine

Jag har tänkt skriva om det här i någon vecka nu, och nu blev det äntligen av. Det känns som om jag skådat en liten (liten) bit in i framtiden: The Espresso Book Machine från företaget On Demand Books – en idé lika enkel som den är genial. The Espresso Book Machine är helt enkelt en boktryckningsmaskin där man kan välja bland en massa olika (digitalt lagrade) böcker på en dataskärm i ena ändan, för att i den andra – bara någon minut senare – få ut en tryckt pocketversion av boken. Den underbara fusionen av befintlig teknik (skrivarteknik samt böcker i pdf-format) som med tiden blivit så liten och snabb att det nu alltså blivit möjligt att få plats med ett helt litet boktryckeri på bara någon kvadratmeter.

ebm_illustration
(Bild från Mail Online.)

Med böckerna lagrade som pdf-filer på en hårddisk (eller minneskort) är dessutom den teoretiska bokkatalog den skulle kunna innehålla närmast oändlig! Tänk vilken revolution denna maskin skulle kunna bli för bokhandlarna: Man skulle kunna skära ned radikalt på sitt dyra lagerutrymme men samtidigt kunna erbjuda fler böcker till sina kunder än någonsin tidigare. Endast böcker som inte finns på fil, eller böcker i speciellt fina utgåvor med extra fint papper, specialtryck, tjocka pärmar och så skulle behöva lagerhållas.

Maskinen finns visst redan på några håll i USA, och Europas första exemplar har nyligen installerats på en av den engelska bokkedjan Blackwells affärer i London, och fler spås följa. DN har en artikel här.