Vad jag inte vill ha av tomten i julklapp

by Andreas

chokladtomte

Känner ni till chokladtomtar, som den på bilden här ovan? Har ni smakat någon? Jag hade i varje fall aldrig ätit någon, men hade allt oftare sett dem i butikerna vid juletid. Jag vet inte ens om de är en vanlig del i det svenska julutbudet som jag bara lyckats undgå eller om de är en relativt ny import från Tyskland eller USA eller så, men här om dagen gav jag i alla fall efter för nyfikenheten (och sötsuget) och plockade åt mig en när jag stod vid kassan på Ica och skulle betala något.

Vad jag kunde slå fast är i alla fall följande: 1) Den är ihålig, och; 2) Just den här tomten bestod uteslutande av socker och vegetabiliskt fett och någon enstaka procent kakao (och lite tillsatser); Och här snackar vi inte ordinär blaha-ig mjölkchoklad – nej här snackar vi närmast totalt oätlig budgetskräpimitationschoklad. Den var helt fruktansvärd! Vedervärdig! Den smakade inte ens choklad utan bara just socker och vegetabiliskt fett, med en touch av kokos (vilket den enligt innehållsförteckningen inte ens skulle innehålla!). Knappt halva tomten fick jag i mig innan den förpassades till soporna.

Så, vad har vi lärt oss av det här? Jo, billiga tomtar skall man passa sig för. Förhoppningsvis smakar dyrare fabrikat bättre, men jag vet inte om jag vågar testa igen. Först måste jag komma över det här traumat.