2009 års bokrea ser lovande ut

by Andreas

bokstaplar

Efter de senaste årens besvikelser till bokreor, kännetecknandes av små och tråkiga utbud av reaböcker – till stor del bestående av idel deckare och upplagor av samma ointressanta böcker man redan sett på tidigare års bokreor (som till stor del dessutom går att hitta betydligt billigare som pocket) – var jag på förhand inställd på att stämma in i Martin Ackerfors beklagan från förra året. Detta trots att jag som regel ser bokrean som en av årets absoluta höjdpunkter, endast överträffad av jul och midsommar.

I år känner jag mig dock försiktigt positiv. Det har i och för sig inte dimpit ner någon bokreakatalog i tryckt format i brevlådan ännu, men AdLibris utbud av reaböcker på nätet för i år är klart OK; jag har förhandsbokat sex olika böcker för i runda slängar 500 kr, och fick anstränga mig för att inte klicka i ännu fler i bara farten. Rea eller ej – min budget är inte obegränsad. Jag vill ju känna att jag har råd att också göra lite spontaninköp när de fysiska butikerna slår upp dörrarna den 24:e.

En bok i religionshistoria, två böcker i psykologi/hälsa, och tre böcker i historia – varav en är Bengt Liljegrens lovordade biografi om Adolf Hitler. Den senare kommer i och för sig snart också komma ut i pocket, men en dylik mastodont tycker jag gör sig bäst i lite större format.

Funderingar om huruvida jag verkligen behöver ännu fler böcker, när jag redan har ett antal olästa böcker i bokhyllan, undanber jag mig. Man kan aldrig ha för många – intressanta – böcker! 😉